SPJMS

dobr-/dobř-

• Ke kořeni *dobr-. Adjektivní základ dobr- pochází z psl. *dobrъ, jež vzniklo přesmykem z *bodrъ . V PJ je zastoupeno především samo adj. dobrý, jež je pokračováním tohoto psl. jmenného adj. Je doloženo také několik složenin s prvním komponentem dobr- či s konektem -o- dobro-, výjimečně dobra- (Dobrlov, Dobronivky, Dobrales aj.) a odvozenin od složených apelativ (Dobrodinec od dobrodiní) a od slovních spojení (Dobrovodská) či od dvouslovných nebo složených MJ či PJ; tyto odvozeniny mají první komponent Dobro-: Dobrohorský, Dobromělský, Dobroslavský aj. Je zajímavé, že mezi doloženými PJ je poměrně málo jednozákladových odvozenin se základem dobr- (např. Dobruška) či s alternací dobř- (Dobřín, Dobřínsko, Dobříška; tato PJ však také mohou souviset s apel. debřa, viz debř-/debr-/dobř-).
• PJ jsou doložena především z jižní poloviny Moravy, a to zejména z Uherskohradišťska a oblasti mezi Brnem, Třebíčí a Znojmem.
• DOBRALES, DOBRALESNÍ, DOBRKOVEC, DOBRKOVSKÝ, DOBRLOV, DOBRODINEC, DOBRODINSKÝ, DOBROHORSKÝ, DOBRONIVKOVÁ, DOBRONIVKY, DOBROŇKY, DOBROPOLSKÁ
Či